Sağlık ve Gıdalar 1 : Tohum Nedir?

Tohum nedir ???

Bitkilerin yeniden üretilmesine yarayan ve neslini devam ettiren genetik şifreyi taşıyan üründür.

Bir tohum yaşamın sonsuzluğunu temsil eder. Onun için sayısız tohumun çoğu tükense ve sadece bir adet sağlıklı tohum kalsa bile, bu yeni bir yaşamı başlatmak için yeterlidir.
Her tohum kendini yenileyip çok değişken koşullara ayak uydurarak sürekliliğini sağlamak üzere sonsuz bir yaşamı temsil eder. Tohumların yayılması, bitkilerin hayatlarının  devamı bakımından, önemlidir. Tohumların yayılmasında rol oynayan faktörler rüzgar, su ve hayvanlardır. İnsanlarında tarım ve ekonomik ihtiyaçlar sebebiyle tohumların yayılmasında önemli rolü vardır.
Bizim tohumlar için yapabileceğimiz en büyük iş onlara sadakat göstermek, elimizde geleceğimizi ve bağımsızliğımızı tutuyor olmanın bilinci ile saklamak, taşımak, paylaşmak, takas etmek, ekolojik dengeyi bozmamak şartıyla, sağlıklı toprakla ve suyla tekrar buluşturmaktır.
Bunun için tüm insanlığa görev düşüyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için imkanlarımızı zorlamamız lazım. Bir ülkenin, bir bölgenin, bir köyün tohumları doğanın çiftcisi ile birlikte sürdürdüğü alışverişin, üretim ve bereketin binlerce yıl süren başarısıdır. Dededen toruna aktarılan bilgidir, kıymettir, özgürlüktür.
Tarım yedibin yıldır devam ediyor. O günden bugüne çiftciler her yılın mahsulünden bir kısmını bir sonraki seneye tohumluk olarak ayırarak bu günlere gelindi .Hiç bir tohum firmasına, hiç bir kimseye ihtiyaç duymadan..Siz bu güne kadar kullandığınız yerli tohumunuzla sadece bir kere değil ömür boyu hatta sınırsız tekrar ürün elde edebilirsiniz. Yani hiç bir zaman aç kalmazsınız .Kimseye bağımlı olmadan yaşamınızı devam ettirebilirsiniz.

Sizlere son olarak tohumun önemini vurgulamak için Henry Kissinger'in şu sözlerine dikkatinizi çekmek istiyorum :

"Gıdayı kontrol edersen insanları kontrol edersin. Gıda bir silahtır ve bizim Müzakere Çantamızdaki araçlardan biridir".

Daha güzel bir dünya için Barış ve Sevgiyle kalın.

Bir sonraki konumuzda GDO'lu ve hibrid tohumları anlatmaya çalışacağım.
#ZM

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.