73. İnception - Başlangıç

3:06dak...Beyninize bir fikir girdi mi, bundan tamamen kurtulmanız imkansızdır.

İnsan beyni bir bardak su gibidir. İçine bir damla kir damlatınca...o kiri o suyun içinden bir daha çıkaramaz kimse.

İnsanları yönetmenin tekniği onların  düşüncelerine yalan ve yanlış bilgileri sokup,  insanların istenilen istikamette düşünüp,  hareket etmesini sağlamaktır. Mesela sürekli birilerini düşman göstererek.

19. Dakika....Helikopterdeki diyalog :
Inception dan bahsediyorlar. İnsanların beynine düşünce sokmaktan konuşuyorlar.
Bir insana filleri düşünme deyince otomatik olarak filleri düşünür. Ama o düşünceyi veren kişi bilinir. Amaç insanın beynine bilgiyi kimin soktuğunu, kimden aldığını anlamaması. Bugün insanlar bu şekilde, zaten subliminal mesajlar dediğimiz bilgileri, medyadan farkında olmadan alıp, kendi özgür düşünceleri zannederek, bu fikirleri ve bilgileri savunuyorlar.
Ama kesinlikle özgür düşünceye sahip değiller. Özgür olmak için alınan tüm bilgileri sorgulamak gerekiyor. Bu bilgi bana kim tarafından ne için veriliyor ve bu bilgilerin gerçek tarafı ne kadardır diye sorgulamak mecburiyetinde bireyler ve toplumlar.

İnsanlar aldıkları bilgileri sorgulamadıkları için koyunlar gibi hareket etmekteler. İnsanlar karınları tok olduğu müddetçe sorumluluğu ve düşünmeyi başkasına yüklerler.
Filmde bir insanın başka bir insana düşünceler yerleştirmesi bugün medyada okullarda ve siyasetde yapılmakta. İnsanlar kendi özgür fikirlerini savunmuyorlar. İnsanlar onlara sunulan bilgiler içinden kendi kafa yapılarına uyanı seçiyorlar, daha başka veya daha iyi imkanlar olduğunu fark etmeden. Yani aslında programlanmış bir şekilde, bir çizginin, bir kutu içinde hareket ediyorlar.

Filmlerde önemli olan diyaloglardır. Sadece birkaç yerde geçen diyaloglar dünyada olup biteni net bir şekilde izah eder. Filmler bu şekilde yapılır. Bilim kurgu olması bizi etkilememesi gerekir.
Gerçekleri gözümüzün önüne koyar Hollywood.
Filme odaklanan insanlar genelde gerçek bilgileri kaçırırlar.

28.dak..."Bu yüzden ordu ortak rüyaları kullandı. Askerler bu talimlerde birbirlerini vurup, bıçaklayıp boğduktan sonra uyanıyordu."

Başka toplumlar ve kültürler düşman olarak hedef gösterilerek insanlar savaşlara sürüklenip birbirlerini öldürmekte. İnsan öldürmek ama sadece müdafa amaçlı meşrudur. Saldırmak, suçsuz insanları, sivileri öldürmek savaşı meşru olmaktan çıkarır. Bu yüzden Avrupa Rusya Amerika mesela Ortadoğuda insanları sivilleri çocukları öldürmekte.
Ortadoğuyu düşman ve terorist olarak gösterilen Amerikan halkı 10000km uzakta tanımadığı görmediği ekmeği olmayan insanları kendi toplumlarına zararlı olduğunu olabileceğini zannetmekte ve bu savaşı meşru kabul etmekte.
Korku ile insanların hislerine hitap edip mantıklı düşünmesi ve arkasını araştırması engelleniyor.

Neden???çünki medyasına siyasetcisine sorgulamadan güveniyor.

Koyunların çobanlarına güvendiği gibi. Ama çobanlar koyunların postuna, sütüne ve etine göz dikmiş vaziyette.
Savaşı çıkaranların tek amacı vardır : girdikleri ülkelerdeki zenginlikleri ele geçirmek.

Sorgulamayan insan kullanılır. Haksızlık yapanların oyuncağıdır. Uniforma giyen sorumluluğu yukarıdakine verir.

Haksızlık yaptığını fark etmez.

Neden??? Çünki sistem ona bu tarz düşünmeyi beynine yerleştirmiştir.
Ama sorumluluk her zaman bireyin kendisindedir.
Uyanmak bilinçli değildir. Sadece savaşın neticelerini görmektir. Ölenler, sakat kalanlar, harabeler, kaybolan değerler. Uyanmak ama savaşın gerçek amacını ve kime fayda sağladığını anlamaktır.

30.dak... Paris sokakları tersine dönüp şehirin üstüne çıkıyor. Aslında sembolik olarak gerçekler ile yalanların içiçe olduğu, bazı olayları gördüğümüz gibi değil, gerçekte ne olduğunu anlamamız gerektiğini gösteriyor. Aşağısının yukarı gelmesi ile gerçeğin yalanlar ile yer değiştiğine işarettir. Ya da masonik anlamda yerde nasılsa gökte de aynıdır anlamını taşımakta.

50.dak..."Bilinçaltı duygularla beslenir, değil mi? Mantıkla değil."

Duygularla beslenen bilinçaltı hisleri ile karar verip davranır. Mantıkla, kafası ile değil. Bilinçaltı hayvansal duygular olmaktan dışarı çıkamaz. İnsanın kendisini geliştirmesi ama kafasını ve mantığını kullanarak olur ancak.
Piramitlerin önünde duran Sphinx in anlamıda budur :

İNSAN ZEKAYA SAHİP BİR HAYVANDAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR.

56.dak..."Rüya görmek neden bu kadar önemli" Çünki rüyamda hala beraberiz" diyor oyuncu ölen eşi için.
Evet. Rüyalar aslında gizli duygular, hisler, ihtiraslar isteklerdir. Bunlar bilinçaltımızdan gelip rüyalara yansımakta.

#FK

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.