148. Maymunlara Anayasal Hak

Geçenlerde bir belgeselde bir Amerikalı, maymunların kafeslerde tutulmasına karşı, kobay olarak labaratuvarlada kullanılmasına karşı hukuksal mücadele veriyordu.

Hukuk tarihine maymunlarında anayasal hakları olduğunu ve insanlar ile aynı haklara sahip olmaları ve yasalara geçmesi gerektiğini savunup, kafesdeki maymunların özgürleşmeleri için canı ve malı ile savaşıyordu.

Hepsi tabii ki yasal çerçeve içerisinde binlerce sayfalardan oluşan savunma metni, bilim adamlarının açıklamaları ile ifade edilmeye çalışılıyordu.

İtiraf edeyim bu belgesel beni çok etkiledi.

Hepimizin bu gezegene ve üzerindeki herşeye, yaşayan ve yaşamayan, karşı bir sorumluluğumuz olduğunu sürekli savunuyorum.

Peki bir maymun anayasal haklara sahip olabilmeli mi??

EVET!!!

Hem de aynı insanlar gibi. Kesintisiz haklara sahip olmak mecburiyetindedir.

Hayvanlar yaşayan varlıklardır.  Canlıdırlar. Eğer yasalar canlıları ayırıp hayvanları birer eşya olarak tanımlıyorsa,  o zaman o yasalar adaletli değildir.

Yasalar her canlıya eşit haklar vermek mecburiyetindedir

Burada bahsi geçen insanlara benzerliği olan maymunlardır. Diğer hayvanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini sonra konuşabiliriz. Ama konunun özünde kalalım  şimdilik.

Gözüme çarpan olay bu Amerikalının savunmasında Darwin teorisine değinmemiş olması.

Darwinin evrim teorisinden yola çıkarsak, evrimin devam ettiğini kabul etmeleri gerekiyor.

Bu halde insanoğlu evrimin içerisinde kendini hala geliştirmekte olması gerekir.

Bu demektir ki iddia ettikleri insanın maymundan gelmesi teorisinde maymunlar da aslında insan olarak görülmek mecburiyetinde olduğudur.

Ya maymunlara anayasal hak tanıyacaklar, çünkü ayırt edemezler evrimin parçasının içinde olduğunu, maymunların ve insanların, ya da Darwin teorisinden vaz geçmeleri gerekecektir.

Allah hayvanı da insanı da farklı yaratmıştır. İnsanoğlunu ama hayvanlara hak tanımak için Darwinin saçma evrim teorisine ihtiyacı yoktur.

Amerika ve Avrupa yasaları sadece çıkar üzerine kuruludur. Adalet üzerine değil.

Bizlerin yapması gereken sınırlarımız içinde yaşayan tüm canlılara sahip çıkmaktır.

Bu da avlanma yasağını getirmekle başlar.
#FK

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.