13. Mason Tapınağı (Temple)

Mason tapınağı Loca içinde herkesin göremeyeceği oda içindedir. Buraya mason olmayan veya o günü mason olacak kişi dışında kimse giremez.

Yazılarımıza teknik yönden baktığımız için, içerideki yapılan ritüekleri bugün anlatmıyacağız.

Tapınağın diziliş şekline göz atacağız.

Tapınağın kapısının kenarlarında 2 tane sütun bulunur. Bunlar Süleymanın Tapınağını süsleyen Jachin ve Boaz sürunlarıdır. Anlamını ileride öğreneceksiniz.
Kapının üstünde Levha bulunur. Üzerinde "İÇİNE BAK" yazar.

İçeri girince 3 tane sütun görürsünüz tapınağın ortasında. Bu 3 sütun Doğu, Batı, Güney tarafında dururlar. Kuzey tarafında sütun bulunmaz. Kuzey karanlık denir.

Bu sütunların üzerinde mumlar bulunur. Sütunların şekilleri değişiktir. Antik yunan sütunu ile 2 değişik kültürün sütunları vardır. Herbirinin yeri bellidir.

Sütunların anlamı da vardır :

Güney tarafındaki Sütun Jachin sütunudur. Bu ÇIRAK SÜTUNUDUR. Güzelliği temsil eder.

Batı tarafındaki sütun Boaz Sütunudur. Kalfa sütunudur. Güçü temsil eder.

Doğu tarafındaki sütun USTA sütunudur. Bilgeliği temsil eder.

Odanın Doğu tarafında Mason Locasının üstadı oturur. Neden Usta Doğu tarafında oturduğunu anlamak için Masonların sürekli Işığı aradığını bilmek gerekir. Işık bilgiyi temsil eder. Başka anlamıda vardır ama sonra.
Güneş doğudan doğduğu için Işık da doğu tarafındadır. Bu yüzden masonlar birbirini tanımak için yolcu musun diye sorarken verdikleri cevap: Evet yolcuyum derler. Karşılığında nereden nereye yolculuk yapıyorsun sorusu üzerine Batıdan doğuya doğru cevabı verilir. Bu soru cevap mason olduklarını gösterir.

Haliyle tapınakta ışığı, doğu tarafında oturan Üstad kardeşlere verir, tapınağı ışığı ile aydınlatır.

Yerde siyah beyaz kareler bulunur. .Halının üzerinde tüm masonik sembollerine rastlarsınız. Dediğim gibi sembollere daha geçmedik. Fazla zaman alacağı için sabırlı olmanız gerekiyor.

Tapınağa mason kıyafeti ile ancak girilir.

Kardeşlet yerini alır. Sadece sandalyeler bulunur. Kaç sıra sandalye bulunması üye sayısına da bağlı. Ayinler yapılacağı zaman genelde ayda 1kere ayin olur tapınağa girilir. Ayinlere diğer Localardaki kardeşler de davet edilir.

Dediğimiz gibi bunlar teknik tarafı masonluğun. Düşüncelerine yani Felsefe bölümüne ileride geçeceğiz.
#FK

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.